02 września, 2022 Blog

Sekrety kawy. Co kryją w sobie ziarna? 

Ludzie dzielą się zasadniczo na dwie grup. Jedna nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Druga pije ją okazjonalnie. Są oczywiście tacy, którzy nie przepadają za tym naparem, ale popularność kawiarni i domowych sposobów parzenia sugeruje, że jednak jest to mniejszość. Ostatnie lata przyniosły prawdziwy boom dla kawoszy. Z jednej strony dostępne są dobrej jakości mieszanki nawet w sieciowych sklepach. Z drugiej rośnie popularność różnych metod parzenia. Co tak naprawdę mają w sobie te ziarna, że bywają tak uzależniające? 

Kawa kawie nierówna 

Zastanawiałeś się skąd taka mnogość kawowych propozycji? Okazuje się, że dosłownie każdy etap uprawy, miejsce wzrastania roślin, sposób zbierania, a później oczywiście palenia ma wpływ na smak. Są gatunki bardziej szlachetne i te dostępne dla szerszego grona klientów. Samo ziarno to jak się okazuje dopiero początek przygody. Sposób przyrządzania, ilość i jakość dodatków, a nawet sama woda mają tu znaczenie. Wszystko to sprawia, że zupełnie inaczej smakuje kawa zrobiona samodzielnie, inaczej też ta podawana w kawiarni. 

Najpopularniejsze gatunki kawy. Czym się różnią między sobą? 

Zacznijmy jednak od podstaw. Kawa to dwa główne gatunki ziaren, czyli arabika i robusta. Pierwszy typ jest zdecydowanie delikatniejszy i ma w sobie nutkę kwaskowatości. Ten gatunek wykorzystywany jest do przyrządzania kaw mlecznych. Z kolei robusty są mocniejsze i mają wyraźną goryczkę. W sklepach dostępne są zarówno pojedyncze gatunki, jak i ich mieszanki. Mogą mieć one różne proporcje, co zmienia dosyć mocno ich smak. 

Gatunki dostępne w takich specjalistycznych miejscach, jak sklep explosia.pl oferują mieszanki o różnym stopniu wypalenia. Rozróżnia się cztery główne typu:

  • jasne (200°C) – ziarna zachowują swoją kwaskową nutę kwasowość, ich smak jest delikatny i nie czuć w nim prawie wcale goryczy;
  • średnie (210-220°C) – kawa nadal jest delikatna, ale czuć charakterystyczną goryczkę;
  • średnio ciemne – ziarna pod wpływem palenia stają się oleiste;
  • ciemne (225-250°C) – napar ma najniższe stężenie kofeiny i traci kwasowość.

Najpopularniejszym sposobem przyrządzania kawy w Europie jest zmielenie jej ziaren i późniejsze przygotowanie naparu. Najlepiej jeśli będzie to zrobione tuż przed przyrządzeniem. Samo parzenie może odbywać się zarówno w ekspresie ciśnieniowym, jak i kawiarce. Ważna jest odpowiednia temperatura wody przepływającej przez zmielone ziarna. To ten proces powoduje powstawanie aromatycznego naparu. 

Materiał zewnętrzny

Podobne konkursy

0 komentarzy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *