08 września, 2022 #Blog

Kawa ziarnista – podstawowe informacje

Kawa ziarnista

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Wiele osób nie wyobraża sobie bez niej początku dnia. Jej smak jest zależny od sposobu parzenia i od ekspresu, jednak najważniejsza jest oczywiście sama kawa. Jaką kawę ziarnistą wybrać? Czym się kierować przy jej wyborze?

  • Kawa do ekspresu – o czym warto pamiętać?
  • Rodzaje kaw ziarnistych
  • Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

Każda z odmian ziaren ma inne cechy wpływające nie tylko na smak kawy, ale także na jej właściwości pobudzające.

Kawa do ekspresu – o czym warto pamiętać?

Większość ekspresów do kawy daje możliwość skorzystania z kawy w ziarnach lub mielonej. Świeżo mielona przez ekspres, wysokiej jakości kawa, tworzy doskonały i bardzo aromatyczny napój. Kawy ziarniste niearomatyzowane oraz te, które nie są mocno palone, nadają się najlepiej do parzenia w ekspresie. Z kolei kawy, które są sztucznie aromatyzowane, są tłuste i mogą nawet uszkodzić młynek w ekspresie.
Najlepszy aromat kawy uzyskuje się wyłącznie ze świeżo palonych ziaren, dlatego kupno kawy na zapas mija się z celem, ponieważ powoduje zwietrzenie najlepszych aromatów. Dobra kawa do 30 dni od procesu palenia będzie utrzymywać najbogatszy aromat.

Rodzaje kaw ziarnistych

Na rynku są dostępne różne odmiany kaw ziarnistych. Najczęściej występujące propozycje zazwyczaj składają się z ziaren Arabiki, Robusty albo mieszanki tych dwóch gatunków.
Produkcja Arabiki zajmuje około 70% rynku kawowego. Arabika ma delikatny smak i intensywny aromat. Kawa ta jest często wybierana przez osoby, które cierpią m.in. na nadciśnienie tętnicze, ponieważ ma niższą zawartość kofeiny.
Natomiast kawa z zawartością ziaren Robusty jest świetnym wyborem dla tych, którzy potrzebują mocnego pobudzenia. Ziarna zazwyczaj pochodzą z rejonów południowej Azji oraz zachodniej i centralnej Afryki. Ma ona znacznie wyższą zawartość kofeiny niż Arabika, jak również bardziej intensywny smak. Do tego ma bardziej wyczuwalną goryczkę.
Na stronie kawawbiurze.pl znajdziesz szeroki wybór wysokiej jakości kaw ziarnistych.

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza?

W przypadku wyboru kawy ziarnistej ważny jest rodzaj napoju, który chcesz przygotować na jej bazie. Popularne Latte Macchiato i Espresso można tak naprawdę zaparzyć z użyciem większości kaw. Z drugiej strony kupno mieszanki o odpowiednich cechach pozwala uzyskać najlepsze efekty smakowe.
Wiele osób uznaje za najlepszą tę kawę, która składa się w całości z ziaren Arabiki. Na taką opinię wpływa konsystencja kawy i jej walory smakowe. Napój, który powstaje z jej ziaren, charakteryzuje się intensywnym aromatem i delikatnym smakiem. Pamiętaj też, że najlepiej wybierać kawy z włoskich palarni, które mają datę palenia nie starszą niż 5–6 miesięcy.

0 Komentarzy do Kawa ziarnista – podstawowe informacje

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Podobne konkursy